onsdag 9 januari 2013

Vatten --> Livsnödvändigt!!


Tänk att få vakna en morgon, och ta en skön dusch, eller en god kopp kaffe,
och att få sätta på en maskin fylld av smutsiga kläder.
Eller att få skura golvet med vatten! 
I vissa delar av världen så består den där sköna duschen av brunt/förorenat vatten, och den där goda koppen med kaffe, egentligen inte är kaffe utan brunt/förorenat vatten, där golven inte blir renare av att man skurar dem, och kläderna inte mycket renare av att bli tvättade!
Det är sällan som man verkligen uppskattar den lyxen som vi faktiskt har här i Sverige "rent vatten", för oss är det en självklarhet, för oss är istället lyxen att sova på det där hotellet en weekend, eller shoppa loss, eller äta på den där goda restaurangen! 
I Sverige använder genomsnittet av alla människor ca 3500 l på en dag, om man vattnar blommorna, duschar, lagar mat, tvättar händerna, tvättar, spolar i toaletten, dricker.

Hoppets stjärna har nu installerat kranar med rent vatten i byn Jimbo som ligger i Kenya, där människorna nu har tillgång till rent vatten!
Befolkningen där var ofta sjuka innan, då vattnet som var tillgängligt för dom var en flod, där det inte långt ifrån fanns ett slakteri som slängde sitt avfall ( dvs delar av döda djur)
i floden.

Då tänker ni, men vad kan vi i Sverige göra åt det? Skicka vatten till dem?
Nej så klart inte, men man kan börja tänka lite på vad man köper, för en del saker kräver mer vatten än vad man tror för att tillverka! 
Visste ni t ex att ett par jeans kan kräva så mycket som 10 000 liter att tillverka?


Klicka här för att bli en Social volontär du med! 
OBS!!
För varje blogginlägg som görs,
 skänker ett svenskt företag 50 kr till barn i Haiti för att dem ska få rent vatten, hur bra är inte det? 1 kommentar: